3D-printen voor beginners

Hier thuis staat al een tijdje een 3D-printer. Na wat experimenteren en enkele kleine, waardeloze prints, was het tijd om aan 'grotere' projecten te beginnen. Een overzicht!

Wat heb ik geprint?

Het spatbord van mijn step was afgebroken, gelukkig bestaat er een tof ontwerp om een nieuw te printen. Meteen een redelijk groot voorwerp om mee te beginnen, dus ben ik kleiner gestart met een haak voor aan de stuurstang, handig om boodschappenzakken aan te hangen.

Zelf dingen ontwerpen kan ik (nog) niet, ik maak dus gebruik van ontwerpen van anderen. Die kan je makkelijk vinden op thingiverse.

Het printen ging heel vlot, de montage op de step iets minder (paar vijsjes afgebroken, nieuwe moeten kopen), maar ik had de smaak te pakken. Ondertussen was ik ook heel wat 'movie props' tegengekomen... Als Star Wars liefhebber kon ik het dan toch ook niet laten om de blaster van Han Solo te printen. 38 onderdelen(!), maar de handige guide die bij het ontwerp komt, maakt het heel eenvoudig voor beginners.

👉 Wat heb je nodig?

 • 3D-printer (in dit geval een Ender3-pro)
 • PLA-filament: gewoon zwart PLA gebruikt voor het spatbord, de haak en de hele blaster. Hout-PLA voor de kolf.
  Het PLA van formfutura is gerecycleerd en bio-afbreekbaar, een aanrader!

Als je je prints een andere kleur wil geven:

 • Scherp mes en schroevendraaier
 • Dremel met opzetstukken
 • Schuurpapier

 • Acrylverf: zwart, bruin, zilver en goud
  De mensen bij De Wieuw hebben mij hier uitstekend geholpen.
 • Airbrushtoestel of een fijn penseel (en meer tijd)

Hoe ga ik te werk?

Wel, zoals zovelen heb ik eerst prints-voor-de-3d-printer geprint. Upgrades, de ene al wat nuttiger dan de andere. Mijn eerste stapjes waren deze:

🔪 Slicen

De ontwerpen die je online kan vinden, moet je eerst nog slicen (het omzetten van het ontwerp in specifieke instructies voor jouw model printer). Hiervoor gebruik ik Cura, een gratis tool die eenvoudig is in gebruik.

Binnen Cura kies je dan hoe dik je de lagen wilt die je printer zal printen, hoe de infill (de binnenkant) er moet uitzien en hoe stevig die moet zijn. Je slicer bepaalt ook of je support nodig hebt (ondersteuning voor overhellende stukken), die snij je dan later eenvoudig weg.

Model met support

Er zijn nog heel wat instellingen die je kan finetunen: de print-snelheid, temperatuur van de nozzle (printkop) en het printbed, de dikte van de buitenlagen, enzovoort...

🗄️ Omkasting

Al snel bleek de omgevingstemperatuur de prints erg te beïnvloeden. Zodra er 's nachts geprint werd in een niet-verwarmde ruimte, durfde het wel eens misgaan. Een omkasting beperkt de temperatuurschommelingen.

Met twee ikea-tafeltjes, enkele geprinte stukken en plexiglas uit de doe-het-zelfzaak kan je een degelijke omkasting in elkaar steken. Dankzij twee stukjes ledstrip die ik nog had rondslingeren, had ik meteen ook een constante verlichting.

Niet zichtbaar op de foto, maar later heb ik de voeding van de printer nog onder de tafel gemonteerd, zo blijft die lekker fris (beter voor de elektronica).

🕹️ Bedienen op afstand

Om de printer aan te sturen heb ik Octoprint geïnstalleerd op een (oude) Raspberry Pi (v2, model B). Zo kan je de printer bedienen vanuit een browser binnen je thuisnetwerk en hoef je niet steeds de bestanden die je wil printen op een sd-card in de printer te steken. 🎉

Met Octoremote heb je ook toegang via je smartphone. 👌

🎥 Bekijken op afstand

Je bent niet altijd in de buurt van je print, maar regelmatig controleren of alles nog goed verloopt, loont. Niets frustrerender dan na 16u ontdekken dat je print vlak na de start de mist ingegaan is en je meters PLA verspild hebt.

Met een camera module voor je Raspi of een oude webcam, kan je je prints ook vanuit Octoprint in de gaten houden en timelapses maken.

Wat hebben we geleerd?

👨‍🔬 Experimenteer

3D-printen is geen exacte wetenschap. Alles hangt af van de combinatie van jouw model printer, het materiaal dat je gebruikt, het model dat je wilt printen en de omgevingsfactoren (temperatuur).

Probeer zeker de verschillende instellingen in Cura uit op kleinere stukken. Bekijk het verschil op je prints.
Soms is support niet nodig, soms zeker wel. Ook de hoeveelheid infill kan een groot verschil maken.

Voor het handvat van de blaster heb ik hout-PLA gebruikt. Een heel gedoe om het goed te krijgen, maar met een grotere nozzle (0.8mm) en de juiste instellingen (traag printen, hogere temperatuur, iets meer afstand tussen nozzle en bed) is het resultaat wel boven alle verwachtingen.

Ik heb het hout nog een likje verf gegeven (bruin en zwart) en ingeolied voor een mooie afwerking.

3D print met hout-filament

⏳ Wees geduldig

3D-printen is een hobby waarvoor geduld nodig is. Een groot stuk printen duurt snel enkele uren, het langste stuk van dit model had zelfs 16 uur nodig. Soms durft er dan ook nog wel eens iets misgaan, waardoor je opnieuw moet beginnen. Zo had ik stukken in de zon laten liggen, in een doorzichtig, plastic zakje, waardoor ze vervormd waren geraakt door de hoge temperatuur. Niet leuk, met véél gevloek tot gevolg.

38 onderdelen, meer dan 50 uur printen

Het is erg verleidelijk om de kwaliteitsinstelling aan te passen zodat je prints sneller klaar zijn, maar het verschil is duidelijk. Doe het niet en wees geduldig.

Wil je je print schilderen? Schuur dan alle onderdelen nauwkeurig en grondig. Gebruik een dremel voor het groffe werk en werk af met (fijn) schuurpapier. Schuren neemt de oneffenheden en kleine printfoutjes weg en zorgt dat de verf goed dekt.

Neem je tijd, het loont absoluut de moeite. Laat gerust een berichtje achter als je nog vragen hebt.

Veel succes! 👋