Blokkeer advertenties in je browser

Een van de beste tips die ik kan geven, is het installeren van een goede adblocker voor je browser. In deze blogpost leg ik even uit waarom je best een adblocker installeert en hoe je dat aanpakt.

Waarom een adblocker?

  • Je privacy wordt beter beschermd.
  • Websites laden sneller, er hoeven immers geen advertenties opgehaald te worden.
  • Je surf-ervaring is leuker, je hoeft je niet te ergeren aan storende (bewegende) reclame.

Enkele voorbeelden, demorgen.be zonder adblocker:
adblocker3

Met adblocker:
adblocker4

Alternate.be, zonder adblocker:
adblocker5

En hier zijn de advertenties wel geblokkeerd:
adblocker6

Hoe zou jij het liefst de websites bezoeken?

Hoe installeren?

Mijn persoonlijke favoriet is uBlock Origin. Deze adblocker komt in de vorm van een extensie of add-on voor je favoriete browser. uBlock Origin is beschikbaar voor Chrome, Firefox, Edge, Safari en Opera.

Let op, ublock.org heeft niets (meer) te maken met uBlock Origin. Deze website verwijst naar uBlock, maar deze adblocker is een afgeleide van het origineel en is niet meer up-to-date. Gebruik dus zeker de juiste links.

Deïnstalleer wel eerst even je vorige adblocker, moest je er al eentje hebben. Het is geen goed idee om twee verschillende adblockers tegelijkertijd te gebruiken, ze kunnen elkaars werking beïnvloeden en saboteren.

Klik op toevoegen en sta eventuele machtigingen toe. Eens de add-on in je browser is toegevoegd zal er in de menubalk een rood schildje verschijnen:

ublock-firefox

Je bent nu klaar om van het internet te genieten zonder storende advertenties!

Wil je toch nog eens bekijken hoe een website er mét alle reclame uitziet? Klik op het rode uBlockOrigin-logo en daarna op de blauwe knop:
ublock-disable

Hoe werkt een adblocker?

Voor de nieuwsgierigen onder jullie leg ik kort even uit wat het principe hierachter is.

Een adblocker werkt op twee manieren tegelijkertijd: ze gebruiken een lijst van websites waar de verschillende advertenties op gepubliceerd staan. Website-eigenaars schrijven zich immers in op een soort advertentie-abonnement dat reclame van op een andere url in de website plaatst. Door de inhoud van deze reclame-domeinen te blokkeren, worden de advertenties niet ingeladen en dus ook niet getoond.
Er zijn heel wat verschillende lijsten, die constant geüpdate worden met de laatste nieuwe domeinen. Een van de bekendste lijsten is Easylist, maar er zijn er nog veel meer, specifiek gericht op bepaalde talen of soort reclame.

De tweede manier om advertenties van je scherm weg te houden is het verbergen van stukjes van de website die advertenties bevatten. Hiervoor scant de adblocker de website die je wil bekijken wanneer deze wordt ingeladen. Elke webpagina is opgebouwd uit elementen (HTML) die van opmaak voorzien worden (CSS). Door de namen, classes en id's te bekijken die in deze structuren voorkomen, bepaalt de adblocker welke elementen hij uit de website zal halen, waardoor je ze niet meer te zien krijgt.
Het nadeel aan deze manier is dat de advertentie wel nog ingeladen wordt, maar enkel wordt verborgen op je scherm. Je hebt de advertentie dus wel nog gedownload, wat in het eerste geval niet gebeurd.

Een adblocker beschikt vaak ook over een manier om de gebruiker zelf nog elementen te laten aanduiden die geblokkeerd moeten worden. Erger je toch nog blauw een of ander reclameboodschap die door de filter geslopen is, kan je deze zelf aangeven, je adblocker doet de rest.

Veel surfplezier!