Een password manager gebruiken

Iedereen heeft tientallen accounts op verschillende websites op het internet. Er horen natuurlijk ook wachtwoorden bij, meestal eenvoudige dingen die we makkelijk kunnen onthouden. Jammer genoeg allesbehalve veilig.
In het ergste geval heb je voor elke website hetzelfde wachtwoord. Handig om te onthouden, maar nog minder veilig. Als er een van de websites gehacked wordt, of zijn data laat stelen, zijn al je verschillende accounts in gevaar.

Heb je voor elke website een ander wachtwoord? Heel veilig, maar heel moeilijk om te onthouden. Kan je ze toch onthouden, dan zijn ze waarschijnlijk niet zo veilig...

De oplossing? Een password manager!

Een password manager is een app die al je wachtwoorden beveiligd bewaard. Zo kan je voor elke website die je bezoekt een ander wachtwoord kiezen zonder ze allemaal te moeten onthouden. Het enige dat jij nog moet doen, is het wachtwoord van je password manager uit het hoofd leren.

1Password

Mijn persoonlijke favoriet is 1Password. Deze manager is beschikbaar voor alle verschillende besturingssystemen. Je kan hem gratis dertig dagen testen, nadien betaal je een maandelijks abonnement.

 • Surf naar 1password.com en klik op get started.

 • Klik op just me als je alleen aan de slag gaat. Wil je meteen met meerdere personen gebruik maken van de password manager (collega's of familie), kies dan voor family of business.

 • Vul je e-mailadres in en klik op continue.
  1P_1

 • Er word een bevestigingse-mail verstuurd, klik op de knop om je account verifiëren.
  1P_2
  1P_3-1

 • Vul je voornaam en naam in en klik op continue.
  1P_4

 • Vul je betalingsinformatie in en kies voor de manier waarop je wilt betalen: jaarlijks of maandelijks. Kies je voor de jaarlijks, geniet je nog van een korting.
  Wil je de tool enkel maar testen, noteer dan in je agenda dat je na dertig dagen je account annuleert. Zo niet, begint je betaalde periode te lopen.
  1P_5

 • Eens dat allemaal achter de rug is, kan je aan de slag. Op het volgende scherm krijg je meteen een 'Secret Key'. Die heb je nodig om je account te kunnen gebruiken op nieuwe apparaten. Je hoeft de geheimse sleutel niet uit het hoofd te leren of over te schrijven, dat volgt later. Klik op continue om verder te gaan.
  1P_6

 • Nu volgt de belangrijkste stap: het kiezen van een Master Password! Dit zal het enige wachtwoord zijn dat je nog zal moeten onthouden en invullen. Het is als het ware het wachtwoord van je kluis, waarin de andere wachtwoorden opgeslagen worden.
  Vul iets in, kies iets ingewikkeld en niet voorspelbaar. Maak gebruik van symbolen, cijfers hoofd- en kleine letters, of kies voor een wachtwoordzin.
  1P_7

 • Je bent nu klaar om 1Password te gebruiken.
  1P_8
  De volgende stap is het downloaden en installeren van de app op je computer en smartphone.
  1Password is beschikbaar voor Mac of Windows. Ook voor je smartphone is er een app voorzien voor iPhone of Android.

  Als je de plugin installeert in je favoriete browser, wordt het nog eenvoudiger om wachtwoorden op te slaan en automatisch in te vullen op websites die je bezoekt. Er zijn plugins voor Google Chrome, Firefox, Opera en Safari. Voor Internet Explorer of Edge lijkt enkel de Windows-app momenteel bruikbaar.

 • Eens je de app of browser-plugin hebt draaien, zal 1Password telkens je ergens inlogt, voorstellen om je gebruikersnaam en wachtwoord op te slaan. Het is dus nu enkel nog een kwestie van je wachtwoorden een voor een in de kluis van 1password op te slaan.
  Wanneer je een wachtwoord nodig hebt, hoef je enkel je kluis te openen met je master password. Handig en veilig!