Enpass.io password manager

Je mailbox, online accounts veilig houden is een echte must. In een vorige post heb ik al eens uitgelegd waarom een password manager een echte noodzaak is en toonde ik jullie hoe je met 1Password aan de slag kon.

Een gratis goedkoper alternatief is Enpass. Je kan de app gratis gebruiken op je pc of laptop, maar op je smartphone is de app beperkt tot 20 wachtwoorden. Van zodra je er meer dan 20 wil opslaan, zal je moeten overstappen naar de betalende versie. Die kost je eenmalig €10. Een koopje voor levenslange online veiligheid, lijkt mij.Enpass installeren

Enpass is beschikbaar voor alle besturingssystemen (Windows, OSX en Linux) en voor alle soorten smartphones (Android, iOS).

 • Download de app en start de installatie.
  enpass_01

 • Kies een voldoende veilig master password. Gebruik dus zeker hoofd- en kleine letters, cijfers én speciale tekens.
  enpass_02

 • Het is erg zinvol om de wachtwoorden die je opslaat, te synchroniseren naar Google Drive of Dropbox. Deze backup komt zeker nog van pas als je Enpass op meerdere toestellen wil gebruiken of als je computer een zware crash meemaakt en je alles opnieuw moet instellen.
  Ga daarvoor even kijken onder preferences en kies voor het tabje sync. Selecteer hier je favoriete service en sta Enpass toe om deze te gebruiken. Klaar.

enpass_04

Zo, je bent nu helemaal klaar om je wachtwoorden op te slaan in Enpass. Je kan dat manueel doen, klik daarvoor op het plus-teken in Enpass. Het is echter veel handiger om het via je browser te doen. Installeer daarvoor de extensie.

Browser extensie

Voor al je favoriete browsers zijn er extensies beschikbaar. Volg de stappen in je browser om het te installeren.

Eens je deze geïnstalleerd hebt, zal Enpass voorstellen je wachtwoord te bewaren telkens je op een website inlogt. Op die manier kan je snel en eenvoudig al je wachtwoorden toevoegen.
enpass_03

Doe dit eerst en probeer een tijdje later je wachtwoorden aan te passen en sterker te maken. Je zal merken dat je ze toch niet meer moet onthouden, dat zal de password manager immers voor jou doen.

Wanneer je een nieuwe account aanmaakt op een website kan je ook gebruik maken van de ingebouwde password-generator:
enpass_05

Zo ben je er zeker van dat je een sterk wachtwoord kiest.

Enpass gebruiken zonder het te installeren

Stel dat je gebruik wil maken van Enpass als password manager, maar je de app niet kan installeren om je computer van je werk omdat je geen admin-rechten hebt... Dan kan je gebruik maken van de portable versie van Enpass!

Met portable bedoelt men dat dit programma kan draaien zonder dat je het hoeft te installeren. Erg handig om op een usb-stick te zetten en overal met je mee te nemen als je geen software kan/mag installeren.

 • Download Enpass portable.

 • Unzip de download, navigeer naar de map met de naam van je besturingssysteem en open het programma.

 • Je krijgt het volgende scherm te zien. Kies hier een locatie waar je wilt dat Enpass zijn data opslaat (er komen wat kleine bestanden bij kijken, kies of maak dus een mapje dat niet in je weg staat) en klik op OK.
  enpass_06

 • Kies op het volgende scherm voor Restore my existing data.

 • Selecteer de opslagruimte waarmee je Enpass hebt gesynchroniseerd (Google drive, Dropbox, ...) en geef opnieuw toestemming, zodat Enpass je data kan synchroniseren en je meteen aan de slag kan of kies voor een nieuwe account en start met het opslaan van je wachtwoorden.

 • Geef tenslotte je master password in en je bent klaar om Enpass te gebruiken!

Veel succes ermee, laat gerust je bevindingen achter in de reacties hier onderaan. 👋