Oude radio wordt bluetooth speaker

Een tijdje geleden kreeg ik een oude radio cadeau. Ideaal om wat moderne bluetooth-technologie in de mooie radiobehuizing te steken!

Henk Rijckaert deed het me al voor op zijn youtube-kanaal de Koterij (abonneren!), hier lees je hoe ik het heb aangepakt of hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Knappe radio, toch?

Strippen en meten

Eerst stap is de achterkant van de radio verwijderen. Controleer of er nog voldoende plaats is in de behuizing om een nieuwe versterker en voeding in te bouwen.

Achterkant losgeschroefd

Met een kniptang, schroevendraaier en wat geduld kan je alle oude elektronica verwijderen uit de radio. De frontplaat met de drukknoppen de luidsprekers laat je zitten. Doe dit stap voor stap, en noteer goed waar de vijsjes vandaan komen!

Om te weten te komen welke versterker je kan gebruiken, moet je eerst de impedantie van de luidsprekers uitmeten. Dat kan eenvoudig door met een multimeter de weerstand van de luidsprekers te meten en naar boven af te ronden. In dit geval is de weerstand 3,2 Ω (Ohm), de luidsprekers hebben dus een impedantie van 4 Ω.

De impedantie is niet hetzelfde als de weerstand (want afhankelijk van de frequentie van het signaal) en het meten en afronden is ook maar een trucje... Ik weet het, geen makkelijke materie, maar ik ken er niet genoeg van om het beter uit te leggen. 🙈
Audio-professionals die mij kunnen helpen mogen altijd een berichtje achterlaten onderaan! 🙏🏻

Bluetooth versterker

Op het web kan je heel wat kleine en goedkope versterkers vinden. Na wat opzoekwerk heb ik voor deze Bluetooth-versterker-module gekozen:

Versterker met Bluetooth- en 3.5mm jack-aansluiting

Maar 18 euro en toch heel wat kwaliteiten: Bluetooth 4.2, een extra 3.5mm jack input, regeling voor bass, treble en mid volume en de versterker kan twee kanalen aan van 50Watt.

Voeding

Het interessantst aan de module is dat ze werkt met een voedingsspanning tussen de 12 en 24 Volt. Handig, want ik had nog een oude computeradapter liggen die ik kon hergebruiken.  Even uitmeten om zeker te zijn.. de meter geeft 19.46 Volt aan, ideaal dus.

Voeding uitmeten

Om de aansluiting goed te kunnen maken, kan je de adapter van het snoer knippen en de losse uiteindjes even vertinnen met de soldeerbout, zo zitten alle losse draadjes mooi samen.

Draadjes van de voeding vertind

Alles aansluiten en inbouwen

De luidsprekers en de voeding aansluiten is een makkie: gewoon de draadjes in  de blauwe koppelfiches klemmen, klaar.

Luidsprekers aangesloten (nadien nog nauwkeuriger geknipt)

Ook de voeding kan je aansluiten met zo'n klem, die zie je links op foto hierboven.

De voeding kan hier vlot in de behuizing en past perfect onder de luidspreker en de oude elektronicaplaat.

Voeding op zijn plaats

Zo ziet het er dan uit eens alles op zijn plaats hangt. Enkel de behuizing opnieuw toemaken en klaar!

Alles in de behuizing

Eenmaal alles in de stekker steekt is het enkel nog verbinden met Bluetooth om muziek te streamen naar de retro radio. De luidsprekers waren nog perfect intact en de versterker zorgt voor meer dan genoeg vermogen om luid muziek te knallen.

Heel tevreden van het eindresultaat, maar er zijn nog enkele todo's voor later:

  • Een van de knoppen op de radio zou ik willen gebruiken om de versterker aan en uit te zetten.
  • De 3.5mm jack input kan ik nu niet gebruiken, die zou ik nog aan de buitenkant van de behuizing willen plaatsen.
  • De volumeknop zit nu ook op een onbereikbare plaats, die zou ik ook op een of andere manier willen kunnen bedienen. Nu kan dat enkel via Bluetooth op je telefoon.

Wordt vervolgd! 😄