Solo: A Star Wars Story

Als echte Star Wars-fan ben ik vorige week richting bioscoop getrokken, want Solo: A Star Wars Story was (eindelijk) in de zalen!

Om eerlijk te zijn, had ik niet veel verwacht van de film. Han Solo is een van de meest iconische personages van het witte doek, daar zomaar een spin-off van maken leek me een gewaagde onderneming.

Maar, na meer dan twee uur cinema was ik aangenaam verrast! Solo: A Star Wars Story is een goede film en gaf me helemaal het Star Wars gevoel dat we allemaal kennen vanuit de eerste trilogie: intergalactische fun in een oneindig groot universum, gevuld met de meest vreemde planeten en aliens.

Een van de zaken waar ik als Star Wars fan het meest van heb genoten, zijn de vele verwijzingen en knipogen naar de originele trilogie. Tijd dus voor een lijstje!

Opgepast, hier volgen spoilers!
Als je Solo: A Star Wars Story nog niet gezien hebt, stop je best hier met lezen.

Alle verwijzingen  naar de andere Star Wars films (die ik gezien heb)

Lando

Dat Han en Lando een haat-liefde relatie hebben, wordt in Solo: A Star Wars Story helemaal duidelijk. Nadat Han de Millennium Falcon bijna tot schroot herleidt, snauwt Lando hem toe dat hij hem haat. Onze favoriete smuggler antwoordt met "I know".

Dat is natuurlijk een rechtstreeks knipoog naar de scène in The Empire Strikes Back, waarin Princess Leia Han toefluistert dat ze van hem houdt en hij op dezelfde manier antwoordt.

In Solo: A Star Wars Story ontmoeten Han en Lando elkaar voor het eerst. Wanneer ze elkaar na enkele jaren zonder avonturen opnieuw ontmoeten en Lando Han vriendelijk wil begroeten, reageert Han enkele ogenblikken heel koel en zelfs vijandig.
In Empire zien we het tegenovergestelde, bij hun ontmoeting op Cloud City:

Over Cloud City gesproken... In de nieuwe film vertelt Lando ons dat hij mijnen haat, terwijl hij later natuurlijk de administrator wordt van een grote gasmijn boven Bespin.

De helm en het masker dat Lando draagt wanneer hij in Return of the Jedi het paleis van Jabba the Hutt binnensluipt komt ook even in beeld.

Beckett, de smokkelaar waarmee Han zijn eerste avonturen beleeft, gebruikt het ook om onherkenbaar binnen te dringen in de mijn op Kessel. Het lijkt er dus op dat deze vermomming altijd al in de verkleedkoffer van de Falcon heeft gelegen.

Chewbacca

Tijdens de vlucht naar Alderaan in Episode IV verliest Chewie een spelletje Dejarik (hologram-schaken) tegen R2-D2.

In Solo: A Star Wars Story zien we hem het spel ook al spelen en verliezen, dit keer tegen Beckett. Als ik me niet vergis, is het zelfs in beide films dezelfde zet waarbij Chewbacca verliest.

Nadat R2 de winnende zet doet in A New Hope, wordt Chewbacca kwaad en vertelt Han dat een Wookie wel eens een arm durft afrukken als hij verliest. Ook hiervan zien we een voorbeeld in Solo: A Star Wars Story: in de lift-scène maakt Chewie nogal krachtdadig korte metten met de Imperial guard...

Millenium Falcon

Na vele jaren speculeren (en discussies over wat een parsec nu juist inhoudt, een lengte- of tijdseenheid) komen we eindelijk te weten hoe Han de Kessel Run in minder dan 12 parsecs vliegt: een spectaculaire tocht die alleen de beste piloot tot een goed einde kan brengen. In Episode IV is het Han die hierover opschept tegen Ben-Kenobi en Luke.

Al blijkt het toch ook gebluf te zijn van Han: wanneer hij vertelt dat hij in minder dan 12 parsecs is aangekomen, gromt Chewie in onvrede. Han antwoord met "Not if you round down."
Het zal dus net ietsje meer dan 12 parsecs geweest zijn...

L3-3T is de grofgebekte en vrijdenkende droid en vriend van Lando in deze origin-story, maar jammer genoeg haalt ze het einde van de film niet. Haar geweldige navigatiebrein wordt ingeladen in de Millennium Falcon, meteen de reden waarom C-3PO zich hardop afvraagt waar de Falcon heeft leren spreken...

Ook het legendarische Sabacc-spelletje (kaarten in een a galaxy far, far away...) waarbij Han the Millenium Falcon fair and square wint van Lando zit in de film.

Han

De fans van het eerste uur hebben altijd geweten dat Han geen heilig boontje is. In de originele versie van Star Wars uit 1977 schiet Han de bounty hunter Greedo in koelen bloede neer.

Dit vonden de filmmakers net iets té, waardoor ze in de latere versies van de film een digitaal schot van Greedo toevoegden. Han verloor hiermee meteen zijn scherp kantje, tot grote teleurstelling van de fans. De woorden Han shot first werden dan ook snel legendarisch.

In Solo: A Star Wars Story wordt dit terug in ere hersteld: in het finale duel met Beckett schiet Han als eerste. Nauwkeurig en koelbloedig, een echte killer.

In Episode IV wordt de zin "I have a very bad feeling about this" voor de eerste keer uitgesproken door Luke Skywalker, wanneer hij samen met Ben Kenobi, Han, Chewie en de droids de Death Star nadert.
Sindsdien zit deze uitspraak (of een variant ervan) in elke Star Wars film en wordt die door verschillende personen (of een droid) uitgesproken.

Nu hij zijn eigen film heeft, is het natuurlijk nog eens aan Han om deze woorden uit te spreken vlak voor hij aan een riskante vliegopdracht begint, maar dan wel in een andere variant:

I have a really good feeling about this. - Han Solo

In de trailers die we te zien kregen, was er ook sprake van een "Big Shot Gangster Putting Together A Crew". Hier dacht iedereen dat we Han zijn eerste stapjes in de crew van een gangster zouden zien, maar uit de film bleek dat dit al een hint was naar Jabba the Hutt, de crime lord waar Han nog mee te maken zal krijgen...

Andere personages

Val, de vriendin van Beckett is het in de eerste helft van de film niet eens met de keuze voor Han Solo en Chewbacca als nieuwe leden van hun crew. Ze stelt enkele andere bounty hunters voor, waaronder Bossk:

Dit personage kennen we natuurlijk nog uit The Empire Strikes Back, waarin Darth Vader hem inschakelt om de Millennium Falcon op te sporen, en Return Of The Jedi, waar je hem kan zien in Jabba's paleis.

Dé grote verrassing in Solo: A Star Wars Story was een oude bekende: Darth Maul.

Wat zijn exacte rol is, ga ik niet helemaal uitleggen. Hier zou ik het enkel hebben over Solo: A Star Wars Story, om alles te weten te komen over Maul, kijk je beter ook naar Star Wars: The Clone Wars en Star Wars Rebels. Twee animatieseries die de echte liefhebber wel wat bijbrengen over het uitgebreide Star Wars universum. 🤓


Zo, dat waren de dingen die mij zijn opgevallen. Heb ik iets gemist, laat het me dan zeker weten!

May the Force be with you.